ROLLON; Compact Rail Plus, Lineer hareket sistemi tasarımcıları için gerçek bir alternatif...

Compact Rail Plus, Rollon’un yeni lineer ray modelidir. Endüstriyel tasarımcılara, tasarıma yeni bir bakış açısı sağlamak için üretildi. Doğrusal hareket piyasasında önemli bir referans olan İtalyan şirketi, yaklaşımlarını müşterilere yönelik bir soruya dayandırmıştır: "İhtiyaçlarınız nelerdir?". Görünüşte basit olan bu sorunun yanıtlarına bağlı olarak teknolojik seçenekler önemli ölçüde değişiyor. Bu nedenle, gerekli bir performans seviyesine ulaşmak için en iyi ürün, bu sorunun cevabına (uygulamanın nihai maliyetiyle birlikte) bağlıdır.

  • "Bu yeni uygulamanın ne kadar rijit ve hassas olması gerekiyor?"
  • "Rayların desteklemesi gereken yükler ne kadar büyük?"
  • "Zaman içinde hangi güvenilirlik seviyesi ve hangi çalışma koşullarında garanti edilmelidir?"

Örneğin hassasiyet seviyesi, bir makinenin veya uygulamanın toplam maliyetini etkileyecektir (daha sonra göreceğimiz gibi). Bu nedenle, tasarım aşaması yüksek hassasiyet sunan rayları seçerek başlarsa, tasarımcılar otomatik olarak gerekli performansa göre tasarlanmamış daha pahalı çözümleri düşünmeye başlayacaklar.

Bu, gerçek uygulama ihtiyaçlarını belirlememiz gereken özel tasarım gereksinimi alanıdır ve bu, yeni Compact Rail Plus'ın konumlandırıldığı yerdir.
Özelliklerine bir göz atalım.

"Plus“ ürünün önceki modellere kıyasla artan yük kapasitesini ifade eder. Bu yeni lineer raylar, çift sıra bilyalı rulmanlara ve dışbükey kanalları olan "C" profillere sahiptir. (İndüksiyonla sertleştirilmiş, zımparalanmış ve 18, 28 ve 43 mm boyutları mevcuttur). Benzer boyuttaki ürünlere kıyasla eksenel yönde %170'e kadar ek yüke ve önceki modellere kıyasla radyal yönde %65'e kadar ek yüke dayanmasını sağlar. 

Compact Rail Plus, 3,5 mm'ye kadar eksenel hizalamayı ve 1,3 dereceye kadar radyal hizalamayı telafi edebilir.

Bu özellikler; tasarımcılar ve şirketler için birçok fırsat sunar. Bilyalı rulmanların yüksek hassasiyetini ve sertliğini gerektirmeyen tüm uygulamalar, montaj yüzeylerinin hazırlanması, montaj süresi ve bu rayların kullanımıyla ilişkili maliyetlerden hala muzdariptir. Tüm bunlar, tasarımın basitleştirilmesinden kolayca yararlanabildikleri, dolayısıyla maliyetleri düşürdükleri ve yine de Compact Rail Plus'ın performansının keyfini çıkarabildikleri zaman.

Bazı Örnekler;

Uygulama açısından, Compact Rail Plus, paketleme, toplama ve yerleştirme gibi tüm endüstriyel otomasyon süreçlerinde ve farklı sektörlerin sistemlerinde kullanılabilir.

Compact Rail Plus, uygulama açısından bakıldığında; paketleme, toplama ve yerleştirme gibi tüm endüstriyel otomasyon süreçlerinde kullanılabilir. Düzgün kayma hareketleri, sessiz çalışmaları ve korozyon kaplama opsiyonları sayesinde tıp sektöründeki uygulamalar için, demiryolu sektöründe darbelere ve titreşime karşı her zaman güvenilir dirençleri ve yine korozif ortamlarda çalışma kapasiteleri nedeniyle, tren, metro vagon kapılarını hareket ettirmek için idealdirler.

Uygulama alanları ile ilgili olarak yukarıda açıklanan özellikler göz önüne alındığında, yeni Rollon ürününün nasıl benzersiz bir yetenek sunduğunu görmek mümkündür. Compact Rail Plus ayrıca, ray içerisinde lekesiz yolları garanti edebilen, kendi kendine merkezlenen kanal temizleyicilerine sahiptir; bunun yanı sıra, yavaş salınımlı keçe pedlere sahip yeni bir entegre yağlama sistemi mevcuttur.

Compact Rail Plus, çeşitli yüzey işlemleri sayesinde zorlu ve agresif ortamlarda güvenilir olduğunu kanıtlamıştır. Bunlar arasında nemli korozif ortamlar için uygun pasifleştirilmiş bir elektro-galvaniz işlemi olan RollonAloy, asidik veya bazik korozif ortamlarda kullanım için Nikel kaplama ve iç mekan uygulamalarını korumak için doğru seçim olan (ISO 2081) galvaniz bulunmaktadır.

Bir sistem tasarlarken akılda tutulması gereken bu zengin avantaj listesinde bir başka önemli faktör daha vardır. Compact Rail Plus, diğer Compact Rail sürümleriyle boyutsal olarak aynıdır ve sistemi bozmadan Compact Rail Plus ile devam edilebilir. Rollon bu sayede operasyonel sürekliliği ve maksimum çok yönlülüğü garanti eder.

Son olarak, tüm bunların maliyeti nedir?

Başlangıçta, Rollon ürününün diğerine göre tercih edilmesi için “uygulamanın gerçek ihtiyaçlarının” doğru anlaşılmasının çok önemli olduğunu ve bu seçimin tüm projenin maliyetini nasıl etkilediğini belirtmiştik.

Bu gerçekten doğru mu? Cevap "Evet"

Rayın fiyatı; aslında maliyetin yalnızca bileşenidir. İlk örneğimizde söylediğimiz gibi, Compact Rail Plus ile oluşturulmuş bir uygulamanın, devridaim yapan bilyalı rulmanlar kullanan bir uygulamanın karşılaştırmasına geri dönelim. Farklılıkları analiz edersek, döner bilyalı rulmanlar kullanan bir makinenin tasarım maliyetinin, rayların en yüksek seviyede performans göstermesi için gereken sıkı tolerans nedeniyle ne kadar yüksek olduğunu hemen görürüz . Bu hassasiyet düzeyi, Compact Rail Plus tasarım ve ayrıntıya dikkat gerektirir. Yanlış hizalamayı kendi başına yönetebildiği için tasarımcıya diğer konularda gönül rahatlığı ve zaman sağlar. 

Kendinden hizalama her zaman montaj süresinde ve işçilik saatlerinde tasarruf sağlar. Bu nedenle genel maliyetleri düşürür ve bakım maliyetlerinde ek bir rol oynar. Kendinden yağlamalı sistemlere sahip olan ve kirli ortamlara dirençli Compact Rail Plus gibi çözümler daha az bakım gerektirir ve böylece toplam maliyeti daha da düşürür.

Sonuç olarak bu makalemizde, bir rayın maliyetinin gerçekte belirleyici faktör olmadığını bir kez daha anlamış oluyoruz.

Ürünler hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Ürün Broşürü;