Rollon ve Cone Drive Timken’i Robotik Tahrik Sistemlerinde Liderlik pozisyonuna konumlandırdı...

Bazıları için “robot” kelimesi, otonom bir elektrikli süpürge zemini süpürürken ve sesli bir asistan hava durumunu bildirip buna göre de termostatı ayarlarken kanepeye uzanıp gevşeme düşüncelerini çağrıştırıyor. Elbette ki çok rahat olurdu; ancak bu ev robotlarının küresel ekonominin beygirleri olan çok daha büyük, karmaşık ve daha sofistike kuzenleri var.

Günümüz endüstrilerini dönüştüren endüstriyel robotlar, ev konforuna daha az; güvenlik, verimlilik ve hassasiyet konularına ise daha çok önem vermekteler.  Bunlar insan hatasını ve insanların tehlikeli görevleri yerine getirme ihtiyacını ortadan kaldırıyorlar. İş gücünün daraldığı yerlerde sürekli büyümeyi mümkün kılıyorlar. Ve, çalışan personelin tekrarlanan görevlere değil, büyük resim bütününün çözümlerine odaklanmalarına imkan tanıyorlar.

Uluslararası Robotik Federasyonu'na göre, endüstriyel robot satışları 2013 yılından 2017 yılına kadar küresel çapta ikiye katlandı ve 2018 yılında 16,5 milyar ABD Doları rekor düzeyine ulaştı.  Otomotiv ve elektronik üreticileri pazarın yaklaşık % 45'i ile en büyük kullanıcılar olarak kalsa da, sektörde çeşitlilik görülüyor. Yiyecek ve içecek endüstrisi, 2018 yılında ABD’de %73 oranında bir artış ile, 2013 yılından bu yana robot kurulumlarını iki katına çıkardı.

Timken 2018 yılında Cone Drive ve Rollon Group'u satın alarak robotik pazarına önemli adımlar attı. Her iki şirketin de robot teknolojisinde kayda değer yatırımları bulunuyor ve 2018 yılında büyümeye devam eden ve ekonomik anlamda düşüş gösteren pazarlarda bile çift haneli performans yakalayan bu pazarda sermaye sağlayacak şekilde konumlanmış durumdalar.

Pazarda bir boşluğun belirlenmesi

Cone Drive'ın başkanı Kurt Gamelin birkaç yıl önce robot teknolojisine daha fazla kaynak yönlendirmeye karar verdiğinde, şirket zaten hassas hareket kontrolünde liderliğini kurmuştu.  Şirketin Accudrive ürün serisi  son on yılın büyük bölümünde otomatik üretim ve bilgisayar kontrollü (CNC) makinelerin yanı sıra robot teknolojisinde yaygın olan servo motor pazarına hizmet etti.

Cone Drive yüksek giriş engeline sahip, teknolojik açıdan karmaşık ürünler geliştirmesiyle bilinir. 2015 yılında şirketin mevcut ürün serileri iyi gidiyordu ve Gamelin bu değer teklifinden yararlanmak için fırsatlar arıyordu.

Robotik ve otomasyon ihtiyacı karşıladı ve Gamelin’in ekibi harmonik çözümlerde bir boşluk gördü. Dünya Robot Teknolojileri Raporuna göre, yılda yaklaşık %50 büyüyen bir pazara katkı sağlayarak, “Dünyadaki hemen her robot en az iki harmonik tahrik sistemine sahip” diyor.

Harmonik tahrik sistemleri ayrıca teknolojik olarak karmaşık, yüksek giriş engeli bulunan kategoriye de uygundur. “Orijinal ekipman üreticileri (OEM'ler) bu kritik bileşenler için uygun kaynaklar arıyordu” diyor Gamelin. Piyasada geçerli bir satın alma hedefi olmadan, organik açıdan çözüm geliştirmek Cone Drive ekibine düştü.

“Cone Drive ürün geliştirme alanında mükemmeldir.  Güçlü mühendisler ve iyi proseslerin yanı sıra son teknoloji bir dinamometre test tesisine sahibiz. ”

Lineer hareket sistemleri alanında büyüme

Rollon Başkanı Rudi Knevels, şirketinin robot teknolojisi ve otomasyon yatırımının başarılı bir iş modelinin mantıklı bir uzantısı olduğunu söylüyor.  “Rollon makine endüstrisinde özelleştirilmiş lineer ve teleskopik hareket çözümleri üreterek niş bir pazar ile başladı” diyor.

2006 yılında Knevels şirketin satış stratejisini yeni pazarlara genişletmekle görevlendirildi ve bugün Rollon, lojistik ve demiryolu pazarları için lineer hareket ürünlerinde dünyaya öncülük ediyor.  Koltuk izleme sistemlerinden bagaj taşıyıcılarındaki kayar bölmelere kadar her şey için hareket sistemleri tasarlayarak ticari havayolu endüstrisinde de güçlü bir konuma sahip.

“Bugün, herhangi bir uygulama için hemen her şeyi özelleştirebilme becerisine sahip uzman bir çözüm sağlayıcısıyız” diyor Knevels. “Müşterilerin temel ürünler yerine benzersiz çözümler aradığı endüstriyel sektörlerde sürekli büyüme alanları arıyoruz.”

Robot teknolojisi doğal olarak dikkatini çekmiş.   “Aktüatör ve sistem yelpazemizi genişletmek bizim için itici bir güçtü” diyor. “Robot teknolojisi ve otomasyondaki müşteriler, tekli bileşenler yerine belirli uygulamalar için tasarlanmış komple sistemleri veya aktüatörleri satın almayı tercih ediyorlar.”

2011 yılında Rollon liderleri, şirketi komple lineer hareket sistemleri sağlayıcısına dönüştürmeye yardımcı olan iki satın alma gerçekleştirdi. Bugün, Rollon’un lineer aktüatörleri ve sistemleri, fabrika otomasyon tasarımcılarına, lojistik şirketlerine ve OEM'lere, zaten her yönde hareket edebilen robotlara yatay bir eksen eklemelerine yardımcı oluyor.

“Dünyada kurulu tüm endüstriyel robotların yüzde yedisinde yedinci bir eksen mevcut” diyor Knevels.  "Tahmini pazar büyüklüğü 360 milyon ABD Doları değerinde ve hızla büyüyor."

Özel harmonik çözümler. Daha hızlı piyasaya sürülme.

Hem Rollon hem de Cone Drive, robot teknolojisine yatırımlarının başlangıç aşamasındayken, her ikisi de bu yatırımlarının bir sonucu olarak yeni pazarlarda gelir elde ediyorlar. “Bizimle çeşitli gelişim aşamalarında olan birçok üst düzey robot OEM'imiz var” diyor Gamelin.

Otomotiv üreticilerinin boya, kaynak ve montaj için kullandığı endüstriyel robotlarda harmonik çözümler ortaktır. Ayrıca, insan mevkidaşlarıyla yan yana çalışan yeni işbirlikçi robotlarda (cobot - kolaboratif robot) merkezi bir rol oynarlar.

Tıbbi ekipman üreticileri görüntüleme makinelerinde ve cerrahi masalarda harmonik çözümler kullanıyor, diyor Gamelin. “Bunları uydu konumlandırma sistemlerinde, endeksleme mekanizmalarında ve ordunun patlayıcıları tespit etmek için kullandığı otomatik araçlarda da görüyoruz.”

Ürün testleri Cone Drive mühendislerinin harmonik tahrik sistemleri için yüksek giriş engellerini kırdığını gösteriyor. “Test tesisimiz müşteriler için farklılık yaratıcı bir unsur” diyor.

Şirket ayrıca tedarik süreleriyle de öne çıkıyor. Her endüstri ve her robot benzersiz hareket özelliklerine sahip olduğundan, Cone Drive'ın oluşturduğu neredeyse her harmonik sistem özelleştirilmiştir. “Özel siparişleri hızlı bir şekilde tasarlayabiliriz” diyor Gamelin, bu da günümüzün dinamik pazarlarında fark yaratan bir unsur.

Çok sayıda uygulamaya sahip yedinci bir eksen

Rollon ayrıca robot teknolojisi ve fabrika otomasyonunda pazar payı kazanmak için güçlü olduğu noktalara, yani özelleştirme ve kısa teslimat sürelerine güveniyor.  Şirketin robot teknolojisi için en popüler ürünü - Seventh Axis mekik sistemi - ağır robotları yatay bir eksende hareket ettirir.  Her sistem modüler bir platform üzerine inşa edilmiştir, bu da şirketin özel spesifikasyonlara riayet ederken maliyetleri azaltmasına ve teslimat sürelerini kısa tutmasına yardımcı olur.

Rollon işinin %80'inden fazlasını özelleştirilmiş çözümlere odakladığı için, yüksek oranda tekrarlanan faaliyetlere sahiptir. Şirket çabalarının %70'ini doğrudan OEM'lerle ortaklığa yönlendirirken, aynı zamanda lineer aktüatörlere sahip robotlar kullanan endüstri sektörleriyle doğrudan çalışır. Otomotiv üreticileri sıcak metal sacları fırından metal preslere taşımak için Seventh Axis sistemlerini kullanırlar - Rollon sistemlerinin insanları tehlikeli durumlardan çıkarmaya nasıl yardımcı olduğuna dair sadece bir örnek.

Ayrıca müşteriler birden fazla statik robotu yatay hareket eden bir robotla değiştirdiklerinde sermaye maliyetlerini düşürür ve verimliliği artırırlar.  Örneğin, büyük e-perakendeciler ürünleri raflardan nakliye tırlarına taşımak için depolarda artan sayıda robot kullanmaktadırlar.

Takım tezgahı endüstrisi büyümekte olan bir başka pazar, diyor Knevels. “Bugün robotlar genellikle takım değiştirme faaliyetlerini veya iş parçası değişikliklerini gerçekleştiriyor ve lineer aktüatörler üzerinde hareket ediyorlar.”

Yenilik ve elverişli çözümler için hazır bir pazar. “Bugün, birçok robot kullanıcısı farklı tedarikçilerden bileşenler satın alıyor ve kendi lineer sistemlerini kuruyor” diyor Knevels. “Seventh Axis bu ev yapımı çözümlerin yerini almak üzere tasarlandı.” Sistemler her tür robotla kolayca entegre olur ve zemine, tavana veya duvara monte edilebilir.

Global satışlar ve Ar-Ge desteği

Timken ile entegrasyon hem Rollon hem de Cone Drive için çeşitli seviyelerde fırsatlar sunuyor.  Cone Drive ekibi Timken’in ürün geliştirme kaynaklarından tam kapasite yararlanıyor. “Timken'in geniş bir metalurji bilgi tabanı var ve onlarla malzeme, ısıl işlem ve yüzey sertleştirme analizi gibi çeşitli teknik zorlukların çözümünde işbirliği yapıyoruz” diyor Gamelin.

Timken ayrıca başka Rollon mühendislik ortaklıklarına da yatırım yapıyor. “Ar-Ge faaliyetlerimiz için daha büyük bir itici güç sağlıyor” diyor Knevels.

Satışlara ilişkin olarak ise, Gamelin “Timken’in küresel varlığı bize tüm OEM'lere ulaşma kapasitesi sağlıyor” diyor. Güney Kore dünyadaki en yüksek robot yoğunluğuna sahip ülke olarak önemli bir pazar sunuyor, ancak ne Rollon ne de Cone Drive için, Timken onları satın almadan önce bu pazarda bir mevcudiyet söz konusu değildi. Güney Kore ekibi Cone Drive’ın harmonik hattıyla beraber işliyor, diyor Gamelin.

Knevels'in ekibi Güney Kore'ye ek olarak, İspanya, Kanada ve İsveç'te yeni satış mühendisleri yetiştiriyor. Ayrıca Timken’in otomotiv endüstrisindeki bağlantıları konusunda da heyecanlı. Endüstriyel robot teknolojisi için en güçlü pazarlardan biri olarak, Rollon için önemli bir fırsat sunuyor. Timken’in bu sektördeki sağlam ilişkileri, şirketin fabrika otomasyonunda ivme kazanmasına yardımcı oluyor.

Yararların çift taraflı olduğunu söylüyor. “Rollon'un demiryolu ve ticari havayolu şirketleriyle güçlü ilişkileri var. Timken ürün gruplarını bu sektörlerdeki irtibatlarımıza sunmanın yollarını tartışıyoruz. ”

Rollon ürünleri vanalar, dişli kutuları ve yağlama sistemlerini içerdikleri için kendi sinerjilerine sahipler. “Hacimlerimiz büyüdükçe, gitgide daha fazla Timken yüksek mühendislik ürünlerini aktüatörlerimize ve sistemlerimize dahil ediyoruz” diyor Knevels.

Endüstriyel robot teknolojisinin geleceğine yatırım yapmak

Endüstriyel robot biliminin etkisi hızlandıkça, Japonya ve Almanya gibi ülkeler son derece yüksek benimseme oranları sergiliyorlar.  “Japonya'da bir büyüme stratejisi izlemek için fabrika otomasyonunu arttırmak zorundalar, çünkü yeterli sayıda işçiye sahip değiller” diyor Knevels. “Bunun önümüzdeki beş veya on yıl içinde değişeceğini gösteren herhangi bir belirti görmüyorum.”

Kolaboratif robot pazarı hala küçük olmakla birlikte, hem Knevels hem de Gamelin, insanların önümüzdeki birkaç yıl içinde çalışma ortamına daha fazla kobot-kolaboratif robot sokmasını bekliyor.  Gamelin, Cone Drive’ın harmonik çözümlere yaptığı yatırımın şirketi iyi konumlandırdığını söylüyor. “Kobotlar (kolaboratif robotlar) genellikle altı ila sekiz harmonik sisteme sahiptir.”

Kolaboratif robotları - iki bacak üzerinde yürüyen - işbirlikçi insanlar gibi düşünebilirsiniz, ancak Knevels bunun her zaman böyle olması gerekmediğini söylüyor. “Birçok kolaboratif robot aynı zamanda işbirlikçi bir yedinci eksen gerektirir” diyor. Bugün, Rollon geliştirme ekibi bu uygulamalara çözüm bulmak için çok çalışıyor.

Rollon ayrıca Seventh Axis sistemlerini dijitalleştirmek ve otomatikleştirmek için yazılım şirketleri ve elektronik üreticiler ile ortaklık yaparak Endüstri 4.0 teknolojilerine yatırım yapmakta.  “Belli bir noktada müşterilerimizden gelen en güçlü talep bu olacak” diyor Knevels.

Vizyon: robot teknolojisi tahrik sistemlerinde 1 numara

Rollon ve Cone Drive, sektördeki liderlikleri, yenilikçi ortaklıkları, mükemmel geliştirme prosesleri ve güçlü mühendislik bilgileri sayesinde Timken şirketleri konumuna geldiler.  Knevels ve Gamelin bu özelliklerinin robot teknolojisinde de liderlik pozisyonlarına ulaşmalarına yardımcı olmalarını bekliyorlar.

Bu hedefe ulaşmak için her iki lider de benzer bir strateji üzerinde çalışıyor:  Müşteri gereksinimlerini en ön safhaya koymak. Müşterilerin en dinamik pazarlarda hızlı bir şekilde hareket edebilmeleri için özelleştirilmiş spesifikasyonlara göre üretilmiş birinci sınıf ürünler sunmak ve tedarik sürelerini kısa tutmak.

ROLLON ürün gruplarını yakından incelemek için tıklayın.